| Statek Ratowniczy R-27 Cyklon |
| Sobota, 22. Listopad 2008 23:17 | |
|
Więc teraz mijają jakieś 23 lata od tamtej wizyty i mam przed sobą już przeskalowane plany R-27! Piękne 12 arkuszy formatu A1 przygotowane przez Pana Ryszarda Chrzanowskiego, który opublikował na łamach Modelarza i Planów Modelarskich również inne rysunki jak choćby holownika Aresa.
Zdecydowałem się na budowę w skali 1:48 lub ¼'' czyli 1 stopa równa się ¼ cala. Kadłub w tej skali będzie miał 62 cm. Idealna wielkość na model wystawowy klasy C. Pracę zaczynam od ślęczenia wieczorami i nocami nad planami. W końcu się zdecydowałem na zeskanowanie całości i wrzucenie do komputera. Jeśli chodzi o samo skanowanie to udałem się do punkty kopiująco-skanującego gdzie mogłem profesjonalnie hurtem zeskanować format A1 do formatu TIFF.
Potem wszystkie zeskanowane arkusze zeskalowałem do 1:48, tak że i rysunek główny i pozostałe 11 arkuszu pokazują wszystkie elementy w tej samej skali. Główny rysunek modelu 1:1 wylądował na ścianie. Wręgi i wzdłużnica rozrysowane i czekają na wycinanie. Wręgi będę wycinał z utwardzanego PCV grubości 5 mm. Wzdłużnica ze sklejki lotniczej 2mm. No i oczywiście całość wzmocniona będzie belką 2 cm x 5 cm. Poszycie planuję zrobić z listew 2 mm grubości. I o tyle również zmniejszyłem wielkości wręg. Poszyty kadłub będę pokrywał blaszkami miedzi tak jak w przypadku Zenita. Tylko już bez nitów, ponieważ R-27 już tych nie posiada.
|
Valid XHTML and CSS.